Θ.Σ Καταφηφιζουμε: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ 2016 και τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ (βιντεο και απομαγνητοφωνηση)

https://youtu.be/_2ac6d8iIF8
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσαμε να κουβεντιάζουμε μόνο ότι απασχολεί τον κόσμο. Την καθαριότητα, τα τραπεζοκαθίσματα, τη τοπική συγκοινωνία, τα αντιπλημμυρικά, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς και το εμπορικό κέντρο. Όμως σε μια τέτοια συζήτηση από την εμπειρία των τελευταίων ετών την μικρή που έχω, δίνεται η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε λίγο συνολικότερα και λίγο πιο χαλαρά είτε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τη θέση μας και την πολιτική μας αντίληψη, είτε να κάνουμε προτάσεις για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα ζητήματα και το συνηθίζει αυτό το Δ.Σ. Χαϊδαρίου, που έχουν να κάνουν σχέση με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Θα έλεγα λοιπόν ξεκινώντας επί της ουσίας και όμως ο κόσμος αλλάζει. Θέλω να πω λοιπόν ότι για να κάνουμε μια μικρή αναδρομή, όταν πριν από τρία χρόνια, τέσσερα, αντικαθιστώντας στο Δ.Σ. τον Κώστα τον Ασπρογέρακα μαζί με τον Κώστα τον Φωτεινάκη και τον Κίμωνα τον Φουντούλη, η υπόθεση μιας άλλης πορείας για τον τόπο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φάνταζε ας πούμε σαν ένα σύντομο ανέκδοτο. Από τα γνωστά των τελευταίων πολιτικών χρόνων που αφορούσαν είτε την Ριζοσπαστική Ανανεωτική Αριστερά που υπηρέτησα εγώ, είτε το ΚΚΕ. Και θα έλεγε ότι και για το ζήτημα συνολικότερα της Ευρώπης η πολιτική αντίληψη όλων ήταν ότι τα πράγματα έχουν βαλτώσει, το όραμα του Σοσιαλισμού, το όραμα μίας άλλης κοινωνίας ή το όραμα της Αριστεράς είναι μια υπόθεση τελειωμένη. Σήμερα λοιπόν βλέποντας την πολιτική κατάσταση το ανέκδοτο είναι διαφορετικό. Θα λέγαμε λοιπόν ότι από την περιοχή της Τουρκίας όπου ξαφνικά υπάρχει τον τελευταίο χρόνο ένα Κουρδικό Κόμμα μέσα στο...μέχρι την Αγγλία που στο Εργατικό Κόμμα προκύπτει μια ριζοσπαστική αριστερή φωνή με τον Corbyn, πηγαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία βλέπουμε ότι πιθανά ένα άλλο σχέδιο να λειτουργήσει. Και βέβαια αυτό δεν μας κάνει να κρύβουμε τις δυσκολίες της Αριστερής Παρένθεσης που προσπάθησε η Νέα Δημοκρατία και ο Σαμαράς και όλο αυτό το lobby να πετύχει σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βεβαίως δεν το κατάφερε. Με μια οδυνηρή ήττα όμως και υπογράφοντας ένα μνημόνιο, το οποίο είναι μια θηλιά στο λαιμό στον ελληνικό λαό και στο ίδιο το κόμμα που υπηρετεί αυτή τη στιγμή την Κυβέρνηση και στους ανθρώπους που παλέψαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για μια διαφορετική κατάσταση.
Αυτή η κατάσταση λοιπόν την οποία βιώνουμε σήμερα έχει την αντανάκλασή της και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη βιώνουμε, βιώνουμε τις δυσκολίες και στην Περιφέρεια παρά την αλλαγή προσήμου πολιτικού, τη βιώνουμε και στους Δήμους ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του Κράτους και των ασφαλιστικών δικλείδων που το σύστημα έχει επιβάλλει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι κάνουμε οι «Πολίτες σε Δράση»; Θα κάνουμε ότι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή σαν «Πολίτες σε Δράση» είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε και στα κινήματα και να παλέψουμε για την δημοκρατία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την βελτίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των οικονομικών διεκδικήσεων. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που είναι η εγγύηση για τους ανθρώπους που έχουν ένα άλλο όραμα, στο να πετυχαίνουν και να αλλάζουν τα πράγματα. Αυτό που είπα προηγουμένως που συνήθως όταν το βλέπουμε σε μια μικρή κλίμακα θεωρούμε και έχουμε ξεχάσει, είχε δίκιο κάποτε ο Μητσοτάκης που έλεγε ότι η μνήμη είναι κοντή των Ελλήνων ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου και θεωρούμε ότι δεν αλλάζει τίποτα. Τα πράγματα λοιπόν αλλάζουν. Και θα βελτιωθούν με τη δική μας δράση και παρά τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στο δικό μας χώρο, είναι γνωστό, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις που αφορά στο ποιά είναι η κατάσταση σήμερα. Αλλά το ενοποιητικό στοιχείο μίας αριστερής κουλτούρας είναι να μπορεί να συνθέτει.
Το θετικό πρόσημο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο είναι ένα κεκτημένο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας, είναι ότι στην ιστορική περίοδο μετά την μεταπολίτευση έπαιξε το δικό της ρόλο, άνθρωποι διαφορετικών αντιλήψεων και ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου υπηρετώντας το λαό, ξεπέρασαν πολλές φορές και τον λαϊκισμό τους και την πολιτική τους τοποθέτηση και υπηρέτησαν τα δικαιώματα των κατοίκων μίας πόλης ή μίας Περιφέρειας. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίζουμε, διότι το Λοιμωδών παραμένει κλειστό. Διότι οι πλημμύρες έγιναν και ξανάγιναν και ζητούνε λύση. Γιατί το Αττικό Νοσοκομείο στην περιοχή μας εξακολουθεί να είναι βαρυφορτωμένο και να αγωνιά να ανταπεξέλθει στα 1200 περιστατικά που είναι σε μια εφημερία. Το ΨΝΑ εξακολουθεί και το Δρομοκαϊτειο να έχει τα ίδια προβλήματα των εργαζομένων. Με αυτή την έννοια λοιπόν, γιατί εμείς σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι αυτή είναι πλέον η κοινή κουλτούρα όλων μας, έχουμε καταλάβει ότι πέρα από το θεσμικά οριοθετημένο τρόπο με τον οποίο κάποιοι αριθμοί μας δίνουν δυνατότητα να παρεμβαίνουμε σε ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών της περιοχής μας, έχουμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα και την ιστορική θα λέγαμε αναφορά και πρακτική, να θεωρούμε ότι μας αφορούν όλα και αυτά για τα οποία δεν μπορούμε τυπικά να παρεμβαίνουμε. Και εδώ πέρα ο καθένας έχει τους δικούς του αγώνες και αγωνίες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Διότι πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης της ζωής μας, γιατί τα παιδιά τώρα πηγαίνουν σχολείο, τώρα οι ασθενείς χρειάζονται νοσοκομεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, τώρα οι πλημμύρες συμβαίνουν όπως είπα προηγουμένως.
Τί στάση λοιπόν θα κρατήσουμε; Σας λέω λοιπόν ότι εμείς για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, θα είμαστε κριτικοί για τα ζητήματα που θεωρούμε ότι αγγίζουν με αρνητικό τρόπο την ζωή και την οργάνωση των πολιτών όχι μόνο του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Εμείς δεν θα κάνουμε αντιπαράθεση σε πόσα Υπουργεία πήγαμε, πόσες πόρτες χτυπήσαμε, πόσα τηλέφωνα σηκώσαμε, πόσες φορές πήγαμε στην Περιφέρεια και οτιδήποτε άλλο. Θα μιλήσουν τα έργα και η αποτελεσματικότητα, γιατί έχουμε μια αντίληψη σαν παράταξη ότι καμία ώρα δεν πρέπει να είναι χαμένη, καμία μέρα δεν πρέπει να είναι χαμένη για το Δήμο, για την Περιφέρεια και για την Κυβέρνηση. Ότι έχει να κάνει σχέση με τη λογική να προωθήσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Από αυτή τη μεριά θα βρεθούμε όπου χρειαστεί, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στις διεκδικήσεις ή όπου αλλού χρειαστεί. Μπορέσαμε λοιπόν να παντρέψουμε την κατάσταση αυτή τη στιγμή; Όχι.
Ποιά είναι η κατάσταση τώρα στο Δήμο; Τι απολογισμό πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να σας πω ότι γίνεται μια εσωτερική συζήτηση και στη κοινωνία του Χαϊδαρίου αλλά και στην παράταξή μας. Άλλοι μας κατηγορούν ότι έχουμε υιοθετήσει την Δημοτική Αρχή και κάνουμε χαμηλή κριτική. Άλλοι λένε ότι πρέπει να ανεβάσουμε τους τόνους και άλλοι λένε ότι δίνουμε ιδεολογικές μάχες για μια σειρά πράγματα επειδή έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις όπως προέκυψαν τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν σχέση με τον ΑΣΔΑ, τα ζητήματα τα αντιφασιστικά κτλ. Εγώ λέω ότι όλα είναι μέρος της ιστορίας. Η πολιτική μας πρόθεση είναι στη βάση μίας προγραμματικής αντιπολίτευσης, αυτό εξάλλου το κάναμε και στην εποχή του Μαραβέλια που ήταν πολύ λίγες οι δυνατότητες να πιέσουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, σε αυτή τη λογική και με αυτό τον τρόπο έχουμε κινηθεί απέναντι στη Δημοτική Αρχή.
Για αυτό λοιπόν και για να το λύσω και μην το ξεχάσω και με ρωτάτε στο τέλος, για αυτό και έχουμε ακολουθήσει μια τακτική για διάφορα πράγματα άλλα συμβολικού χαρακτήρα όπως σήμερα για τον...και θα εξηγήσουμε και μετά και στην πορεία. Γιατί στο ζήτημα του Προϋπολογισμού και του προγράμματος για την επόμενη χρονιά θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και το τι έγινε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θεωρούμε ότι δεν έγιναν πολλά. Και με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε το πρόγραμμα. Θα σταθούμε στην πορεία αναλυτικά. Για αυτό ψηφίζουμε όμως το Τεχνικό Πρόγραμμα από την άλλη μεριά γιατί θέλουμε να δώσουμε μια δυνατότητα. Ψηφίσαμε τον Ισολογισμό γιατί θεωρούμε ότι αποτυπώνεται η δυνατότητα. Παρεμβαίνουμε στην Κοινωφελή Επιχείρηση και δώσαμε το λευκό με μια θετική κριτική στάση και αναφερόμενοι πάρα πολλές φορές στα θετικά που έχουν γίνει. Και πάει λέγοντας σε μια σειρά ζητήματα. Καταψηφίσαμε τα ανταποδοτικά τέλη στο 1,69 γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή στη Δυτική Αθήνα δεν μπορεί να παραμένει το 1,69 στο Χαϊδάρι όταν δίπλα οι άλλοι Δήμοι είναι στο 1,10 στο 1,19, στο 1,24, στο 1,30 μόνο ο Δήμος της Αθήνας είναι στο 1,59.
Λοιπόν θα ξεκινήσω λίγο την κριτική μου όχι από αυτά που ίσως περιμένανε, τα ζητήματα αυτά, θα ξεκινήσω με ένα ζήτημα βασικό κατά τη γνώμη μου είναι το κυριότερο. Θα μιλήσω λοιπόν στην αρχή για το μοντέλο της διαφάνειας, της δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη μου πολλά μπορεί να πει κάποιος ότι δεν κατάφερε ο Δήμος και ότι υπήρχαν αντικειμενικές συνθήκες, θα πω μετά, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την αντίληψη την οποία έχει εκφραστεί πολλές φορές και ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία και εμείς έχουμε υπηρετήσει όσον αφορά το ζήτημα της διαφάνειας και της δημοκρατίας. Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα ή μη θεσμικού χαρακτήρα, τα οποία όμως είναι για μια κουλτούρα αριστερή και για τις προγραμματικές τοποθετήσεις μας σημαντικά. Θα έλεγε λοιπόν ότι πέρα από τις λαϊκές συνελεύσεις που έγιναν σε μια ολόκληρη χρονιά, μπροστά σε μια χιονοστιβάδα όλων αυτών των δυσκολιών που υπήρξαν στην ουσία δεν ξανάγινε τίποτα όσον αφορά σε αυτό που λέμε λαϊκή συμμετοχή, λαϊκές συνελεύσεις, συνοικιακά συμβούλια θεσμοθετημένα ή άτυπα και διάφορες άλλες τέτοιες μορφές. Που βεβαίως υπήρξε επικοινωνία με τον κόσμο, με τους γνωστούς τρόπους που συνήθιζαν και οι άλλες παρατάξεις. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς είναι ότι αυτή τη στιγμή προκηρύσσεται ο διαχειριστικός έλεγχος. Και όχι...θα έπρεπε να έχει περπατήσει και για το Δήμο και για την Κοινωφελή Επιχείρηση. Εμείς είχαμε πει προεκλογικά στη δική μας αντίληψη ότι θέλουμε να γίνουν όλα φύλλο και φτερό. Κατά τη γνώμη μου υπήρξαν δισταγμοί, καθυστερήσεις, ανατροπές, τελικά θεωρούμε θετικό ότι ο Δήμος προχωρεί σε αυτή την κατεύθυνση και είχαμε πει ότι για μια σειρά ζητήματα νομικού χαρακτήρα θα έπρεπε να ζητήσει και τη συνδρομή ιδιωτικού φορέα στο βαθμό που υπάρχουν καθυστερήσεις. Και αυτό το λέω γιατί τα 3.500.000€ από τα οποία το 1.200.000€ χρωστάνε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υπόλοιπα 2.500.000€ είναι από γνωστούς συγκεκριμένους ανθρώπους που είχαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, εξακολουθούν και μας κοιτάνε και νομίζω ότι υπάρχει αγωνία στο Χαϊδαριώτικο λαό εάν αυτά κάποια στιγμή μετά την πενταετία και την τριετία, ορισμένα είναι αρκετά παλιά, κινδυνεύουν να παραγραφούν. Και είχαμε πει, είχαμε καλέσει εδώ πέρα και την Νομική μας Σύμβουλο του Δήμου, η οποία παραδέχτηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν από άποψη φόρτου εργασίας, ότι με βάση αυτό λοιπόν είπαμε ότι θα έπρεπε να ζητηθεί νομική συνδρομή. Το είχαμε πει και στην Κοινωφελή Επιχείρηση που το πήρε υπόψη της και το θεωρούμε θετικό. Θα λέγαμε ότι και για ένα πολύ έργο και δεν τρώω το ψωμί του Κώστα του Ασπρογέρακα, αλλά μια και προηγούμαι θέλω να το πω και θα ήθελα και την άποψή του. Η πράξη 287 και με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αποδώσει εδώ και χρόνια αυτά που θα έπρεπε να έχουν αποδώσει, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικίστικα ή νομικά κόλπα ή τέλος πάντων άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν σχέση με τοπογραφικά ζητήματα, δηλαδή μειώσανε κατά κάποιο τρόπο, τεμαχίσανε την περιουσία για να μην αποδώσουν το 50% και στην ουσία ο Δήμος πήρε σε χρήμα ή σε γη 10%, αν τα λέω καλά. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα, πολιτικό έγκλημα το έχουμε χαρακτηρίσει όλοι και η πλειοψηφία και νομίζω επίσης ότι αυτό μας κοιτάει στα μάτια και είναι από τα σημαντικά ζητήματα. Γιατί καμιά φορά ξέρετε κουβεντιάζουμε για φόρους, για δυσκολίες, για κεντρικούς αυτοτελείς φόρους, θα τα πούμε αυτά και τα θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικά να τα διεκδικήσουμε και να βρεθούμε μαζί στο δρόμο και με ότι έχει σχέση με αυτό. Αλλά υπάρχουν και ζητήματα που μας αφορούν.
Θα έλεγε επίσης ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν μου απαντήθηκε, αλλά σας λέω ασχολήθηκα όταν το έμαθα δηλαδή με τρόμαξε, ότι είναι ανάγκη σήμερα να πάμε στην εφαρμογή του συστήματος G.I.S. Το σύστημα G.I.S σημαίνει ότι έχεις όπως ο καπετάνιος την οθόνη των γεωγραφικών και τοπογραφικών και φαινομένων κλπ. κλπ. μπορεί με κατάλληλη εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού και αφού το φορτώνεις αντίστοιχα, ανά πάσα στιγμή να ξέρεις τι γίνεται. Να ξέρεις δηλαδή, να φέρω ένα παράδειγμα, ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν από τις έξι γεωτρήσεις οι πέντε. Και παράγουν ενώ έχουν την δυνατότητα 1500m3 νερό, αυτή τη στιγμή παράγουν μόνο 30 και κάνουμε οικονομία. Φέρνω ένα παράδειγμα, να ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε αυτή την κατανάλωση και για κάποιους λόγους είτε πρέπει να ανάψουν νωρίτερα τα φώτα του οδικού ή του δημοτικού φωτισμού και πάει λέγοντας, αν το λέω καλά. Και μια σειρά άλλα πράγματα. Που έχουν να κάνουν σχέση, ανά πάσα στιγμή να ξέρεις με τις υγρομονώσεις, αυτό σημαίνει ότι φορτώσεις το βρίσκεις μπροστά σου. Και σημαίνει ότι η Διοίκηση μπορεί να ασκήσει με καλύτερο τρόπο διοίκηση, η Αντιπολίτευση με καλύτερο τρόπο έλεγχο αλλά και κάθε δημότης που έχει εμπειρία ή τεχνογνωσία ή ενδιαφέρεται γενικά για το Δήμο, να χρησιμοποιήσει τις αντίστοιχες μορφές.
Με αυτό λοιπόν, ας τελειώσω με το πιο σημαντικό ζήτημα από αυτή την κατηγορία που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό. Διότι αυτό θα μπορέσει να κινητοποιήσει πάρα πολλές σημαντικές δυνάμεις από το Δήμο, ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται και έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να βοηθήσουν και βεβαίως και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και αυτή η Δημοτική Αρχή έχει χρησιμοποιήσει. Αυτό λοιπόν να το κάνουμε πιο συστηματικά, όχι ευκαιριακά, να το κάνουμε με βάση κάποια Πρωτόκολλα Ελέγχου της δουλειάς της Δημοτικής.
Πάμε λοιπόν τώρα σε μια σειρά θέματα, που κατά τη γνώμη μας είναι σημαντικά και έχουν σχέση και με τον Προϋπολογισμό. Θα πω δύο κουβέντες λίγο για το ζήτημα των απορριμμάτων που κατά τη γνώμη μας είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα όσον αφορά, και εδώ ίσως έχουμε διαφορετική, όχι ίσως θεωρώ ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη με την πλειοψηφία. Το ζήτημα των απορριμμάτων. Και βεβαίως είναι θετικό ότι μπαίνει για 700.000€ κάναμε την τελευταία στιγμή μια αναμόρφωση για 800.000€ για να δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε τον κατάλληλα τεχνικό, τεχνολογικό εξοπλισμό. Προσέξτε όμως, το ζήτημα της αλλαγής συνείδησης, της αλλαγής συμπεριφοράς, κουλτούρας για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή πρόκειται για έγκλημα που το κάνει συνειδητά η ελληνική κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια... λέω λοιπόν ότι όσον αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αποκομιδής των απορριμμάτων, το πιο σημαντικό λοιπόν πράγμα είναι το εξής. Θα έλεγα λοιπόν ότι πώς ο Δήμος συνέβαλλε στην αλλαγή κουλτούρας; Ή απλώς σύρθηκε στην αποδοχή ενός τοπικού σχεδίου απορριμμάτων για να μην βρεθεί έξω από τις προθεσμίες; Αυτό λοιπόν είναι ένα σημαντικό ερωτηματικό κατά τη γνώμη μου. Εμείς όπως ξέρετε είχαμε συμφωνήσει στον εθελοντισμό και στην ουσία και στην πράξη, λέγοντας ότι μέσα από ειδικές συζητήσεις που έπρεπε να γίνουν με τους κατοίκους, να μπουν αργά και σταθερά σε μια άλλη φιλοσοφία, σε μια άλλη κουλτούρα, που σημαίνει να έχουμε ανακύκλωση στην πρωτογενή πηγή, στο σπίτι, στο σχολείο, στο νοσοκομείο και πάει λέγοντας. Αυτός ο χρόνος χάθηκε, τον χρεώνεστε πολιτικά αρνητικά όχι για αυτά που δεν καταφέρατε στο να είναι καθαρό το Χαϊδάρι και θα πω, και ίσως και εμείς συμβάλλαμε, το λέω σαν παράταξη και για να το διευκρινίσω να μην κάνω μετά... εννοώ δηλαδή ότι στην ιδεολογική εμμονή να μην πάρουμε δίμηνα και εμείς είχαμε συμφωνήσει σε αυτό και θεωρώ ότι ίσως σας βοηθήσαμε, σας συμπαρασύραμε σε μια λογική ότι θα έρθουν τα πεντάμηνα, τα οκτάμηνα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Δήμος, θα το έλεγα κοινώς, βρέθηκε γυμνός από προσωπικό. Όμως αυτό νομίζω ότι είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, το ότι μπήκε σε αυτό το λούκι ο Δήμος και στην ουσία είναι μια πλευρά του ζητήματος. Από την άλλη πλευρά, σήμερα που έχουμε υπερπληθώρα ανθρώπων η αποκομιδή είναι μηχανική. Όσο χέρια και να έχεις, όσες σκούπες και να βάλεις αν δεν έχεις τα αντίστοιχα μηχανήματα και το γνωρίζετε, και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω είναι θετικό το ότι έχετε βάλει... είσαστε στη σωστή κατεύθυνση δεν πρόκειται να το λύσετε.
Ξαναέρχομαι λοιπόν σε αυτό το ζήτημα που έχει να κάνει σχέση με την αλλαγή της κουλτούρας. Αυτή τη στιγμή λοιπόν για να πούμε... και να σας πω και την αντίληψή μου, θεωρώ ότι και η Περιφέρεια έχει κάνει λίγο πίσω. Οι ρυθμοί με τους οποίους και η ορμητικότητα, με τους οποίους ξεκίνησε στην αλλαγή αυτής της φιλοσοφίας, είμαι περίεργος και θέλω να το δω στην πράξη να μην αδικήσω κανένα, να αποτυπωθεί όπως εδώ αποτυπώνεται για μηχανική αποκομιδή, να αποτυπωθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα που θα είναι για το 2016. Βεβαίως πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αντιρρήσεων. Μια κατηγορία αντίρρησης, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη αλλά και συνολικότερα για τους πολίτες, διότι η Φυλή, είδαμε ένα βίντεο κάποια στιγμή στη Βραζιλία που η λυματολάσπη έφθασε στη θάλασσα. Αυτό νομίζουμε ότι πιθανά δεν θα επαναληφθεί ή ότι θα γίνει με τον ίδιο τρόπο από πάνω. Αλλά πολλές φορές μπορεί να έρθει από κάτω. Είναι σαν την οδό Πυλαίας που τον φτιάξαμε και προχθές και πάλι... Πύλου ναι και ξαναγούβωσε. Η λυματολάσπη λοιπόν μπαίνει μέσα στο νερό, μπαίνει μέσα στη ζωή μας, μπαίνει μέσα στα φυτά, μπαίνει μέσα στον κύκλο της ζωής, θα το λέγαμε. Και επομένως αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και οι άνθρωποι που έχουν μια συνείδηση όσον αφορά την κοινωνία και τον πλανήτη, αλλά και τον τόπο μας συγκεκριμένα για να έρθουμε... σκέψου παγκόσμια δράση τοπικά, νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε θέση. Και σε αυτό θα ήθελα το Δήμο να πάρει πιο ενεργητική θέση. Και όχι με τη λογική ενός μοντέλου κρατισμού, ας το λύσει κεντρικά το Κράτος. Η ζωή έχει δείξει ότι οι πρωτοπορίες πολλές φορές παίζουν ένα θετικό ρόλο στην αλλαγή συνείδησης. Αυτή τη στιγμή λοιπόν 66 Δήμοι τυπικά, ανάμεσα σε αυτούς και ο δικός μας, έχει ένα τυπικό σχέδιο διαχείρισης. Πού είμαστε εμείς λοιπόν στο τυπικό σχέδιο διαχείρισης; Ποιές επαφές έχουμε κάνει με τους διπλανούς Δήμους; Όσον αφορά το να βρούμε αυτούς τους χώρους που λέμε να γίνεται δευτερογενώς μετά την πρώτη πηγή κλπ. Είμαστε στο μηδέν. Και δεν λέω, δεν χρεώνω μόνο το Δήμο Χαϊδαρίου, χρεώνω και τους υπόλοιπους Δήμους. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε με διαφορετικό ρυθμό. Θα επανέλθουμε λοιπόν σε αυτό το ζήτημα γιατί το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό.
Επίσης κατά τη γνώμη μου, προχωρώ σε άλλο θέμα, μερικά από αυτά και το χαρακτήρα των προτάσεων, θα έλεγα ότι με βάση τη θετική εμπειρία του καλοκαιριού, με βάση την αρνητική εμπειρία των πλημμυρών, χρειάζεται να δούμε το ζήτημα Πολιτικής Προστασίας συνολικά.
Για τα ζητήματα λοιπόν που άπτονται μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου. Νομίζω λοιπόν το εξής, για αυτό ρώτησα και προχθές. Υπάρχει ένα έγγραφο και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο καινούριο που ... τα έργα, το οποίο έχει το χαρακτήρα, δεν μπαίνω στην λογική της αντιπαράθεσης, μπαίνω στην ουσία των ζητημάτων, θα έλεγα ότι το θεωρούμε υπόθεσή μας λόγω του αριστερόστροφου και ομοειδούς προσήμου και της Περιφέρειας και της Παράταξής μας και προσωπικά το θεωρώ και προσωπική μου υπόθεση, γιατί η θέση και της Παράταξης και η δική μου είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία μέρα για το Δήμο, αυτά τα έργα των 2.000.000€, η μάχη που δώσαμε το παλιό Δημαρχείο να κρατηθεί και στη λογική να ξαναφτιαχτεί κτλ. κτλ. νομίζω ότι πρέπει να πάρει σάρκα και οστά και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε.
Έρχομαι σε ένα ζήτημα που λέει Δημοτικές Επιχειρήσεις. Με αφορμή λοιπόν το «ΘΕΑΘΗΝΑΙ», το αφορμή το «ICON» το οποίο πρέπει κανονικά να το κλείσουμε για αλλαγή... που είμαι Πρόεδρε, στα πόσα λεπτά; 21' εντάξει. Με βάση λοιπόν το «ICON» το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσει και τη σκέψη για εναλλακτικότητα όσον αφορά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, το οποίο το είχαμε βάλει προεκλογικά και πάρα πολύ το είχαμε αναφέρει, νομίζω ότι ο Δήμος δικαιούται να δοκιμάσει μια άλλη φιλοσοφία και εντάξει μπορεί να το περιέπαιξε λίγο για τις χυλοπίτες ο Αντιδήμαρχος, δεν έχει σημασία, εμένα με ενδιαφέρει ας βρούμε κάτι κοινό, εσείς έχετε την δυνατότητα, εσείς έχετε το μαχαίρι εσείς και το πεπόνι, που να δείξουμε στην κοινωνία ότι εκτός από τον κρατισμό, εκτός από την υπεράσπιση του μεροκάματου, μαζί όλοι κτλ. κτλ., πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να βρουν λύσεις στη σημερινή εποχή. Που μπορεί να μην είναι οι καλύτερες, αλλά όπως κάνουμε την παραχώρηση για τα πεντάμηνα και τα οκτάμηνα μέχρι νεωτέρας, ας κάνουμε λοιπόν και την ιδεολογική παραχώρηση, καλώ την πλειοψηφία να βρούμε λύσεις. Και εγώ θα έλεγα το «ICON» μπορεί να γίνει στέκι νεολαίας, μπορεί να έχει ένα κυλικείο αυτοδιαχειριζόμενο για να μην μπλέξει ο Δήμος, ας κάνουμε δοκιμή για να μην χαθούν έσοδα και ας δοκιμάσουμε στο «ΘΕΑΘΗΝΑΙ» αντίστοιχα, να πούμε ότι εκεί πέρα θα είναι ορμητήριο των οικολογικών συλλόγων και εκεί πέρα να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Όχι με διετείς ή εικοσαετείς συμβάσεις, με δοκιμαστικού χαρακτήρα, με παρακολούθηση κτλ. κτλ. Νομίζω ότι υπάρχουν κατάλληλοι άνθρωποι να περιφρουρήσουν αυτό το εγχείρημα, έτσι όπως για άλλη μια σειρά πράγματα υπάρχουν άνθρωποι που όταν τους δώσεις την ευκαιρία, όπως είπατε για τους εργαζόμενους στο Δήμο και συμφωνώ με τη θετική κριτική που κάνατε, να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους και τις ικανότητές τους, πρέπει να το κάνουμε και στην κοινωνία. Μικρά υποδείγματα μίας αλλαγής αντίληψης για το συνεταιρισμό, για το κόσμημα, για τους ανθρώπους που σήμερα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλες μορφές, που βιοπορούν είτε στα όρια της νομιμότητας και οτιδήποτε άλλο και το γνωρίζουμε και που ο Δήμος θα πρέπει να βρει μορφές. Κάπου αυτοί οι άνθρωποι να στεγαστούν, να στηριχτούν και βεβαίως αυτοί να αποφασίσουν τον τρόπο, δεν θα τους αποφασίσουμε εμείς αν θα είναι... τη νομική τους μορφή. Αυτή λοιπόν είναι επίσης μια πρόταση.
Για το ΕΣΠΑ. Θέλω να πω δύο πράγματα έτσι λίγο συνολικότερα. Έχω σοβαρή επιφύλαξη αν είμαστε έτοιμοι για το ΕΣΠΑ. Το λέω έτσι μετά λόγου γνώσεως και μακάρι να κάνω λάθος. Με το που θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν και γνωρίζουμε και το γνωρίζετε και εσείς, ότι υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες σε άλλους Δήμους, είναι ανταγωνιστικό βεβαίως δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά δεν είναι το θέμα να κλάψουμε μετά για να πούμε ότι δεν περίσσεψε για εμάς κάτι. Νομίζω λοιπόν κατά τη γνώμη μου ότι και εδώ ο Δήμος πρέπει να υπερβεί τη λογική ότι θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Δεν προλαβαίνουμε. Ούτε οι υπάλληλοι ξαφνικά να γίνουν σούπερμαν της επεξεργασίας μελετών και τέλος πάντων να σας πω, ρωτώντας πας στη πόλη και σε άλλους Δήμους παρεμφερείς κτλ. κτλ. ακολουθείται ένα μικτό ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, για όλα αυτά τα έργα μαζί σας λοιπόν στο διεκδικητικό χαρακτήρα, σε αυτά που λέμε από το νούμερο 40 μέχρι το 65 τέλος πάντων, που είναι 21 ζητήματα. Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθούμε όπως είπαμε για το 287 σε νομοθετικό γραφείο, έτσι είχαμε αποφασίσει με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρούμε αξιόπιστο γραφείο μελετών το οποίο βεβαίως και αυτό θα πάρει τα νόμιμα, ό,τι προβλέπεται και να δούμε τι γίνεται για το σύνολο των έργων. Ώστε όταν θα ανοίξει το ΕΣΠΑ να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό.
Και βεβαίως θα έλεγα και αυτή είναι πρόταση νομίζω ότι πρέπει να πάμε με πρωτόκολλα συνεργασίας εκτός και αν τα έχουμε, συγνώμη δεν το είπε κανένας το παίρνω πίσω, μπράβο σας τότε, εάν έχουμε πρωτόκολλα συνεργασίας με το ΤΕΙ Αιγάλεω και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η εμπειρία από άλλους Δήμους που έχουν κάνει τέτοια πρωτόκολλα συνεργασίας δείχνει ότι όχι μόνο στο μελετητικό επίπεδο αλλά και σε άλλα ζητήματα υπάρχει τεχνογνωσία. Θα πω και ένα ζήτημα που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους αλλά λέω ότι 17/12/2015 από τον Σταθάκη και την Αντωνοπούλου θα υπάρξει κοινοποίηση προγραμμάτων που έχουν να κάνουν σχέση με ζητήματα νέων μορφών, προγραμμάτων, στα οποία θα δοθούν θέσεις εργασίας. Θέλω να το μελετήσετε με ανοικτό πνεύμα και να δούμε το εξής. Αν μπορεί το Χαϊδάρι, το Χαϊδάρι που έχει το Παλατάκι, που έχει το Παλιό Δημαρχείο, που έχει τον Προφήτη Ηλία, που έχει το ... στις αρχές της Ιεράς Οδού, που έχει την Μονή Δαφνίου και σταματάω γιατί ο Μιχάλης και όλοι εσείς, μερικοί από εσάς τα ξέρετε καλύτερα, όπως ο Φωτεινάκης που είναι επάνω αυτή τη στιγμή, γιατί είναι στην Αθήνα σε κινητοποιήσεις για το περιβάλλον. Εκεί έπρεπε να είμαστε, δεν έχει σημασία. Λέω μερικοί τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα, αν μπορεί να γίνει εργοτάξιο. Βεβαίως θα μου πείτε με τι μισθούς κτλ. εντάξει, ωραία με τι μισθούς. Ας μην το κάνουμε λοιπόν. Εγώ λέω ότι το Χαϊδάρι πρέπει να το διερευνήσετε σοβαρά, να υπερβούμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και να δούμε με ποιά μορφή, με προγράμματα μαζί με τα ΤΕΙ Αιγάλεω, μαζί με το Μετσόβιο ή με άλλη μορφή, δεν ξέρω τι ρωτώντας πας στην πόλη, να πούμε λοιπόν ότι εδώ πέρα μετά από εννεάμηνη επαγγελματική εξάσκηση, δεν θα πληρώνουμε εμείς, εδώ στο Δήμο Χαϊδαρίου θα γίνει το έργο, με κοιτάζει ο Βορέας με το φρύδι ανεβασμένο και εκτός από την ιδεολογική του αντίληψη θα ήθελα και τη γνώση του. Αν το Χαϊδάρι μπορεί να γίνει εργαστήρι για μια σειρά πράγματα. Για τις οικοδομικές τέχνες, για τις εικαστικές τέχνες, για μια σειρά πράγματα στα οποία κάποια παιδάκια θα είναι σε προγράμματα και θα πληρωθούνε και εμείς θα πάρουμε τη δόξα ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου και πρώτος ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία, ότι το Χαϊδάρι κάνει πράγματα. Γιατί επί της ουσίας το έργο μένει, «scripta manent» τα γραπτά μένουν αλλά και τα έργα μένουν.
Στα ζητήματα που... ορισμένες προτάσεις. Wi-Fi επιτέλους να λειτουργήσει. Θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων, συζήτηση για τον πολιτισμό σε αρχική βάση, συζήτηση για τον αθλητισμό και για το ζήτημα των Σωματείων θέλω να ξανανοίξουμε τη συζήτηση διότι εμείς εκτός από το να προσφέρουμε αυτά που λέμε όπως ανησυχούμε για τους κακούς εργοδότες, θα ήθελα να ξέρω για τις σχέσεις εργασίας των ερασιτεχνικών σωματείων. Και επειδή έχω αναλάβει το ρόλο του κακού και για τα τραπεζοκαθίσματα και για τα περίπτερα και για άλλα ζητήματα που έχουν σχέση, νομιμοκανονιστικές πράξεις που αφορούν το Δήμο, παίρνω την ευθύνη να πω και για αυτό το ζήτημα, αλλιώς αυτοί που θα το κάνουν αυτό και θα παίρνουν κανονικές συμβάσεις οι άνθρωποι κτλ. κτλ. πρώτοι εμείς και όχι μόνο αυτό και επιδότηση στο βαθμό που θα έχουμε πλεόνασμα.
«Ανοικτό Πανεπιστήμιο Εσωτερικής Μνήμης». Είναι μια πρόταση που την είχα κάνει από την εποχή του Μαραβέλια. Ήταν Πρόεδρος η κα Τοκατλίδη και είχε γίνει δεκτό. Νομίζω είχε γίνει δεκτό και από σας. Εγώ λέω ότι μέχρι να πάρουμε το blog 15 θα πω μετά για αυτό κτλ. κτλ. είναι μια παράλληλη πρόταση, αξιοποιήστε τη, βρέστε τους κατάλληλους ανθρώπους. Δεν έχω ιδεολογικές εμμονές, όπως είδατε ήμουν σε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν την ιδεολογική τους απόκλιση, το θεωρώ θεμιτό. Έτσι, όσον αφορά την ιστορική μνήμη. Δεν ξέρω αν θα βρούμε διαφορές για τα αρχαία, για την Αρχαία Ελλάδα ή για τους Πόντιους ή για άλλα ζητήματα κτλ. Ας κάνουμε λοιπόν Μουσείο...όχι Μουσείο, εκτός από Μουσείο «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ιστορικής Μνήμης», όλα αυτά που λέμε και γράφουμε ας προκηρύξουμε διαγωνισμούς με μικρό κόστος, με κότινο έπαινο σαν Δήμος όσον αφορά την συγγραφή της ιστορίας του Χαϊδαρίου ξανά, με βάση και ορισμένα μονοθεματικά ζητήματα.
Αναδιάρθρωση του χρέους. Πρόταση. Η γνώμη μου είναι στις δύσκολες συνθήκες ότι χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη νομοτεχνικού χαρακτήρα που να λέει: Αν μπορούμε σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της ανάπτυξης 2015-2025 να χάσουμε, να μειωθούν τα βάρη για το Δήμο 2.000.000€ - 3.000.000€ - 4.000.000€, θα επιβαρυνθούμε με μια επιμήκυνση ξέρω εγώ 1.500.000€, λέω έτσι, από αλλού το έχω πάρει το μοντέλο. Το κάνουν πάρα πολλοί Δήμοι αυτή τη στιγμή, που σημαίνει ότι θα πάρουμε μια ανάσα εκτός από το ΕΣΠΑ θα έχουμε πρωτογενές ένα ψεύτικο μεν πλεόνασμα, θα επιβαρυνθούν βέβαια τα παιδιά μας, εγώ δεν συμφωνώ ότι αυτή τη στιγμή ήρθε η ώρα ο Δήμος Χαϊδαρίου, να το πω και αλλιώς, με όλα αυτά τα δύσκολα και από κοινωνική άποψη και από πολιτική άποψη, να αρχίσουμε να πληρώνουμε τόκους. Και αντί για 230.000€ να δίνουμε 400.000€. Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία είναι 4x2 = 8, είναι 1.000.000€, το 1.000.000€ θα λείψει από πράγματα που υπήρχε κατάρρευση. Και για να μην... επειδή το ξέχασα, η πολιτική μας αντίληψη είναι, και το λέω συμφωνώ με τις εκτιμήσεις, ότι εδώ υπήρχε σχέδιο αποδόμησης. Για αυτό και ο Μαραβέλιας αμείφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία γιατί εφάρμοσε στο Χαϊδάρι, το λέω αυτή τη στιγμή για να μην θεωρηθεί ότι ήταν παράλειψη το είχα πει και προεκλογικά το ξαναλέω, το λέω με μια κουβέντα, υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο. Ιδιωτικοποιήσεις των δομών και χαίρομαι πάρα πολύ που ο Δήμος και εμείς θα συμβάλλουμε έμπρακτα και στη πράξη και με όποιο τρόπο μπορούμε να πετύχουν αυτά τα πειράματα, θα λέγαμε, κοινωνικής επανένταξης αυτών των δομών και νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Και πραγματικά θεωρούμε θετική τη κατεύθυνση...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θοδωρή να επισημάνω ότι εξαντλήθηκε το ημίωρο, να το μαζέψουμε.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, λίγο ακόμα θέλω. Περιουσία του Δήμου. Φάκελος ανά έργο και ορκωτοί εκτιμητές. Σταθμός Βεργίνας, νομίζω ότι έχετε ευθύνη. Πέρα από το μπαλάκι τι κάνει κτλ. έχω εξαντλήσει εγώ προσωπικά, όσον αφορά τώρα το ζήτημα των παρεμβάσεων, θεωρώ θετικό, δεν μπορώ να κάνω εγώ προσωπικά κάτι άλλο σαν παράταξη να το πω έτσι. Βεβαίως την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε με τον Δήμαρχο, είδα κατεβασμένο το τηλέφωνο, αλλά έχει περάσει ένας χρόνος. Πρέπει να λυθεί, πρέπει να κερδηθούν οι 85 θέσεις, έχουν στοιχίσει στην τσέπη των εργαζομένων 3.000.000€. Πήγαν σε ιδιωτικούς σταθμούς γιατί έλειψαν αυτές οι 85 θέσεις.
Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το κτίριο «ΓΥΖΗ», είναι ένα ζήτημα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να το μπλέξουμε δεν το αναλύω, έχω διαφορετική άποψη στο τεχνικό πρόγραμμα όσον αφορά την Ιερού Λόχου, δεν θέλω να αποκατασταθεί και να ξαναπλημμυρίσει. Και να ξαναδώσουμε 100.000€ τις εξής 33.000€. Ούτε παιδική χαρά, ούτε τίποτα, όταν θα γίνει το έργο να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που είναι εκεί πέρα με άλλα μέσα, τέτοιο έργο να το βάλουμε κτλ. Για του «Λολοσίδη» υπάρχει ένσταση νομίζω, πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση, θα μου πεις μακάρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά θεωρώ ότι...εντάξει, μισό λεπτό συγνώμη κουνάς το χέρι, εντάξει. Εγώ λέω το εξής, επιτρέψτε μου μια κουβέντα. Θέλω να ξαναδούμε τα πράγματα στο Χαϊδάρι με την ορμή της νιότης και όχι με την ορμή των αριθμών. Δηλαδή θέλω να ξαναδούμε την αναπτυξιακή πρόταση για τα 240 έργα Σκαραμαγκά, για αυτό λέω ότι χρειαζόμαστε ίσως και ένα τεχνικό γραφείο να δούμε τι γίνεται, να δούμε την περιοχή «Λολοσίδη» κτλ. κτλ. Γιατί μπορεί, δεν γίνεται σε όλη την Ελλάδα να γίνονται αναπλάσεις περιοχών ή στο ΣΟΑΠ να εξαγγέλλονται διάφορα πράγματα και εμείς εδώ πέρα «περί άλλων να τυρβάζουμε». Ας το ψάξουμε. Δηλαδή, επιτρέψτε μου το λέω, για αυτό λέω δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, όσες ώρες και να κάτσει μπράβο σε προσωπικό επίπεδο εγώ το έχω πει και κάνω θετική κριτική και στους πέντε Αντιδημάρχους και στο Δήμαρχο, αλλά δεν λέει τίποτα. Η κριτική σε πολιτικό επίπεδο λέει ότι δεν μπορούμε την τεχνογνωσία όσες ώρες και να φάω εγώ τώρα, εντάξει έχω υπερβεί τον εαυτό μου, αλλιώς θα μιλήσει η Αθηνά που είναι τεχνικός, αλλιώς θα μιλήσω εγώ για τα ζητήματα ιατρικής, υγείας σε σχέση με έναν άλλο που είναι μηχανικός κτλ. κτλ. Τί να κάνουμε; Και το background του κάθε ανθρώπου, για αυτό υπάρχει συλλογικότητα στα όργανα.
Καραϊσκάκη πεζόδρομος Δάσους. Θα έλεγα ότι από την περιοχή λοιπόν σε αυτή τη λογική ανάπλαση, να δούμε από Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου μέχρι κάτω. Πεζόδρομοι, αναδιαμόρφωση. Θα δούμε και στη βάση ενός σχεδίου να κάνουμε τις αλλαγές. Λέω με αφορμή το ρυμοτομικό... Ποιοί δρόμοι δεν θα μπορεί να σταματήσει αμάξι Σάμου, τάδε κτλ. κτλ. Να τσακωθούμε με τους κατοίκους, παντού τσακώνονται αλλά τώρα χειροκροτάνε τον Μπαχατουρίδη. Λέω για μερικές περιοχές ανάπλασης, δεν σημαίνει ότι όλες είναι πετυχημένες.
Επίσης, λέω το εξής, προσέξτε. ΔΕΗ δίνουμε 1.000.000€ για αυτό ρώτησα. ΕΥΔΑΠ δίνουμε 100.000€ αν είναι σωστό το νούμερο. Θέλω λοιπόν να πάμε σε ένα γραφείο μελετών και να μας κάνει γεωθερμικές μελέτες, μελέτες για την ΔΕΗ, μελέτες για την ΕΥΔΑΠ δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό. Για τα ελαστικά και τα απορρίμματα. Να πάμε σε γραφείο με μηχανολόγο μηχανικό και να μας κάνει μια μελέτη. Αν οι 500.000€ που δίνουμε εκεί πέρα σε λιπαντικά κλπ. σε έξοδα εννοώ και 200.000€ σε πετρέλαιο με βάση και το G.I.S. διαδρομές κλπ.
Άστεγοι. Κατά τη γνώμη μου το κονδύλι των 57.000€ αν αυτό υπάρχει και δεν υπάρχει άλλος κωδικός και ίσως είναι και μικρότερο, όχι άστεγοι συγνώμη, επισιτισμός εννοώ για τις 57.000€. Το θεωρώ μικρό στις σημερινές συνθήκες, εντάξει είναι 57.000€, κάνω λάθος;... Αυτά. Τα υπόλοιπα θα τα βγάλω στο δημόσιο δελτίο. Θα πω δεν πρόλαβα. Ευχαριστώ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *