Παράνομη στάθμευση- πεζοδρόμια .....και τα δικαιώματα των πεζών!

   Αν ξεκινήσει κάποιος συνδημότης μας, από το σπίτι του και θελήσει να πάει για ψώνια στο κεντρικό Χαϊδάρι ή ακόμη και να περπατήσει σε μια οποιαδήποτε διαδρομή, θα διαπιστώσει ότι η μετακίνησή του δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ευχάριστη και ασφαλής. Στο διάβα του θα συναντήσει κάθε είδους εμπόδιο. Αυτοκίνητα και μηχανάκια που κλείνουν τα πεζοδρόμια, τραπέζια και καρέκλες καταστημάτων, παρκινγκ καταστημάτων ή σπιτιών που κλείνουν τελείως τα πεζοδρόμια, εμπόδια στα πεζοδρόμια έξω από τις αυλές σπιτιών.

 Αν θελήσει ακόμη να περπατήσει κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Κάθε είδους φορτηγά έχουν μετατρέψει τα ευρύχωρα πεζοδρόμια σε χώρους παρκινγκ. Στο ύψος του Κωτσόβολου μέχρι και το φανάρι στο ύψος της ΔΕΗ, η διάβαση στο πεζοδρόμιο είναι εντελώς απαγορευτική αφού τα καθέτως παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν αφήνουν σπιθαμή πεζοδρομίου για τους πεζούς. Έτσι οι πεζοί αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να κατεβαίνουν στη λεωφόρο Αθηνών, που σημειωτέον είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Είναι ευτύχημα που δεν υπάρχουν ακόμη από αυτό το λόγο, πεζοί θύματα.
  Το ίδιο συμβαίνει αν θελήσουμε να κυκλοφορήσουμε στο Χαϊδάρι, όχι πεζοί, αλλά με το αυτοκίνητο μας , πάλι δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε κεντρικούς δρόμους που εμποδίζουν τη αμφίδρομη ροή των αυτοκινήτων. Ειδικά τις στιγμές που κυκλοφορούν και τα λεωφορεία η κατάσταση περιπλέκεται κα δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος, τα κορναρίσματα, οι φωνές, οι διαπληκτισμοί και ο εκνευρισμός παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις εξής περιπτώσεις:
  •   Στο ύψος της Εθνικής τράπεζας, που τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες υπάρχει στάθμευση αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα της οδού Καραϊσκάκη.
  •   Στους δρόμους Ηπείρου, Πλαστήρα, Δαβάκη και γενικά στις οδούς που στρίβει το λεωφορείο ,η παράνομη στάθμευση ακόμη και στους "κώνους" απαγόρευσης στάθμευσης, καθιστά αδύνατη την κίνηση των λεωφορείων.                                                                                                                                
  •   Στην έξοδο προς την Ιερά οδό, στο ύψος του "μετρό” η κίνηση γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και καθυστέρηση, μιας και τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εμποδίζουν την ροή και των δυο λωρίδων κυκλοφορίας. 

  Θα μπορούσε κάποιος να μιλάει ώρες για τα προβλήματα αυτά, να αναθεματίζει και να καταριέται τους πάντες και τα πάντα και να τα βάζει με τον εαυτό του, για την ...ατυχία του να ζει σε μια τέτοια πόλη.

   Πέρα από τις ευθύνες που μπορούμε να αποδώσουμε στην "έλλειψη συνείδησης" των συμπολιτών μας, που σκέφτονται ατομικά για το προσωπικό τους όφελος και εξυπηρέτηση και αγνοούν τις ανάγκες και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου, νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά ποιό σύνθετο και δεν επιδέχεται απλοποιήσεις.

   Είναι λίγο πολύ γνωστές οι ευθύνες, διαχρονικά, της Πολιτείας ή ακόμη και των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, που .......οι πόλεις μας πήραν αυτή τη μορφή και ανάπτυξη, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές που θα εξασφάλιζαν μια άνετη και ποιοτική ζωή στους πολίτες.

  Το "έγκλημα", όμως συντελέστηκε και δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει την κατάσταση. 
Μέτρα όπως:

  •   Η δημιουργία ευρύτατου συγκοινωνιακού δικτύου, που θα συνδέει τις περιοχές του Χαϊδαρίου, τόσο μεταξύ τους, όσο με το μετρό (περιοχή Αγ. Μαρίνας)
  •   Η δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις των δημοτών
 θα λειτουργούσαν αποθαρρυντικά στη χρήση και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στις καθημερινές  μετακινήσεις των δημοτών.


   Επειδή όμως τα παραπάνω μέτρα απαιτούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, γενναία χρηματικά κονδύλια, αλλά και βάθος χρόνου, καλούμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση που βιώνουμε και με τις μικρές οικονομικές δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής, αλλά και με την απαίτηση των πολιτών να προχωρήσει ο Δήμος σε άμεσα μέτρα που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση και θα βελτιώσουν την εικόνα της Πόλης μας.

 Τέτοια άμεσα μέτρα, σε πρώτη φάση, θα μπορούσαμε να δούμε τα εξής:
  •    Ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό και πρόσκληση συμμετοχής εκπροσώπου της Τροχαίας, για την εξασφάλιση της απαραίτητης συνεργασίας. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενημέρωση, ώστε να λάβει γνώση μεγάλο μέρος του Χαϊδαριώτικου πληθυσμού.
  •    Έγγραφο- ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα δηλώνει την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής:      
          1. να κάνει γνωστό το πρόβλημα στους δημότες και στους επισκέπτες του Δήμου μας.

 2. να γνωστοποιεί την πρόθεση της για επιβολή ποινών στους παραβάτες.    
                        
 3. να ορίζεται σαφώς η ημερομηνία έναρξης του συστήματος επιβολής ποινών.
  •    Δημιουργία ειδικού συνεργείου από υπαλλήλους του Δήμου και με συμμετοχή εθελοντών-δημοτών, που για κάποιο χρονικό διάστημα θα μοιράζει την ανακοίνωση στους οδηγούς , αλλά και στους κατοίκους του Χαϊδαρίου.
  •   Η επανατοποτοποθέτηση κώνων στα σημεία παράνομης στάθμευσης που προαναφέραμε.
  •   Ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης και η επιβολή ποινών, σε συνεργασία με την τροχαία.

   Μέτρα που δεν είναι σε καμία περίπτωση ευχάριστα, αλλά όμως  έχουν διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα και θα αυξάνουν σταδιακά και σε ένα βάθος χρόνου, τη συνειδητότητα των οδηγών, αλλά και το αίσθημα της ευθύνης τους απέναντι στους πεζούς.

  Μέτρα που περιορίζουν το πρόβλημα , αλλά δεν το επιλύουν! Βελτιώνουν όμως την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Χαϊδαρίου, κάνουν το Χαϊδάρι πιο άνετη και αξιοβίωτη πόλη!

   "Για το θέμα των μετακινήσεων των πεζών, των ποδηλατών αλλά και των οδηγών στο Χαϊδάρι  οι "Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου"  έχουν θέσεις, που τις έχουμε παρουσιάσει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα σελίδες 17-20.

    Η επιστολή αυτή γράφτηκε με ανθρώπινο και καθημερινό λόγο για να επικοινωνήσουμε ως πολίτες μεταξύ μας και όχι ως πολιτικό πρόσωπο που τα ξέρει όλα, ανοίγοντας έτσι  ένα ειλικρινή διάλογο, ευελπιστώντας να καταλήξουμε σε λύσεις που να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας. Γιατί σε τελευταία ανάλυση μας αξίζει ένα καλύτερο Χαϊδάρι.                                                                                              
                                                                           

                                                                                           Θοδωρής Σπηλιόπουλος
15 /1/2016






























































ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *