ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΘΕΑ


Η ομάδα σε δράση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου τρίωρη περιοδεία κλιμακίου της Δημοτικής μας Κίνησης και συγκέντρωση – συζήτηση με κατοίκους στην περιοχή της Αστυθέας.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν πολλά μέλη και στελέχη των «ΠσΔ –ΟΠ», οι περισσότεροι «γέννημα – θρέμα» της Αστυθέας, με επικεφαλής το Δημοτικό Σύμβουλο και Υποψήφιο Δήμαρχο Χαϊδαρίου Θοδωρή Σπηλιόπουλο.
Ένα Οδοιπορικό - Μάθημα στην «καρδιά» της ιστορικής Αστυθέας με τα τόσα πολλά χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα, με τη «διαχρονική» υποβάθμιση και εγκατάλειψη, με νέα προβλήματα, κυκλοφοριακά και άλλα, από την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ και με πρόσφατο το άνοιγμα, μετά από 16 χρόνια (!) του μεγάλου θέματος της τροποποίησης του χωροταξικού στο «κέντρο» της Αστυθέας.
Μια ζωντανή και «μαχητική» συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, που κατέληξε σε μια μαζική ανοιχτή συγκέντρωση συζήτηση στην Πλατεία Κολοκοτρώνη.
Εκεί, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος:
  1. Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών και της σημερινής, για την υποβάθμιση και εγκατάλειψη της Αστυθέας.
  2. Σχολίασε την παρέλαση των «ανεξάρτητων» υποψήφιων και «κληρονόμων» που υπόσχονται ανέξοδα τη λύση των προβλημάτων, απλά με καλύτερη «διάθεση» και διαχείριση, χωρίς λέξη για την «ταμπακιέρα» και τη σημερινή κατάσταση στην Τ.Α.
  3. Δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος σαν Δήμαρχος και η νέα Δημοτική Αρχή, θα έχουν προτεραιότητα
    Ελ Αλαμέϊν-Στυλίδος, μεγάλο το ποτάμι
    τη συντήρηση των υποδομών που καταρρέουν στο Χαϊδάρι και στην Αστυθέα. Ότι ακόμα και με αυτήν την μνημονιακή λιτότητα, μπορούν να βρεθούν πόροι για τη συντήρηση των υποδομών, κόβοντας από άλλες προτεραιότητες και εκδηλώσεις “
    life style”. Για παράδειγμα τα 21.000€ που δόθηκαν για κατασκευή γηπέδου beach volley στο Δάσος, θα μπορούσαν να δοθούν για τη εγκατάσταση νέου αγωγού ομβρίων στην Ελ Αλαμέιν και Στυλίδος που τώρα γίνεται «ποτάμι» στις νεροποντές.
  4. Ενημέρωσε ότι σήμερα, μετά από 16 χρόνια που έμεινε στα συρτάρια, επανέρχεται προεκλογικά το σχέδιο της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδίου του «κέντρου» της Αστυθέας. Οι «ΠσΔ-ΟΠ» που αναδεικνύουν πρώτοι το θέμα, θα στηρίξουν την προώθηση του σχεδίου, έχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των κατοίκων, θέματα στα οποία οι ΠσΔ-ΟΠ και ο ίδιος προσωπικά, δίνουν ιδιαίτερο βάρος.
  5. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της λειτουργίας του Μετρό αν και έγινε με τεράστια καθυστέρηση. Σημείωσε όμως ότι τελικά το Χαϊδάρι δεν εξυπηρετείται από το Μετρό, ζήτησε να επεκταθεί η γραμμή μέχρι το Δάσος Χαϊδαρίου, να ενταχθεί το έργο αυτό στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο για τους ΠσΔ-ΟΠ είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.
  6. Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στην περιοχή, λόγω της λειτουργίας του νέου σταθμού Αγία Μαρίνα του ΜΕΤΡΟ, χαρακτήρισε το σημείο στην Ιερά Οδό και Πλαταιών «καρμανιόλα» και τόνισε ότι απαιτείται άμεσα φωτεινός σηματοδότης.
     7.  Παρουσίασε στοιχεία από την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την ανάγκη να        
         
ανοίξουν όλες οι μέχρι σήμερα συμβάσεις, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, να έρθουν  
          όλα στο φως. Δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή και τον  
          ίδιο  είναι η υπεράσπιση και προάσπιση της Δημοτικής Περιουσίας.
      Το σχέδιο αναθεώρησης του χωροταξικού της Αστυθέας (της περιοχής μεταξύ   
         Θερμοπυλών, Θηβών, Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη), που πρόσφατα ήρθε στην  
         Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, παρουσίασε ο Αποστόλης Πρίνος, από την  ομάδα  
         Αστυθέας των ΠσΔ-ΟΠ και μέλος της   γραμματείας της Δημοτικής  Κίνησης:
         Το σχέδιο αυτό πρωτοήλθε το 1996, και μετά από "διαβούλευση" δύο ετών έγινε  
         απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1998, το οποίο ποτέ δεν έγινε πράξη   
         εφαρμογής, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, ισορροπιών και σκοπιμοτήτων.  
         Μάλιστα έδειξε το φυλλάδιο του Δήμου Χαϊδαρίου από τότε, από το Μάρτιο του  
         1996!!!
Φυλλάδιο Δήμου - Μάρτιος 1996
   ·     Έτσι, η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει άναρχη και «τριτοκοσμική», χωρίς εγκεριμένο ρυμοτομικό και χωρίς πολλοί κάτοικοι να μπορούν να κάνουν εργασίες στην ιδιοκτησία τους, να βγάλουν άδεια, πολλές ιδιοκτησίες είναι τυφλές, κλπ. 
   ·     Τόνισε ότι το σχέδιο αναθεώρησης του χωροταξικού έρχεται σήμερα προεκλογικά, ότι με αυτό γίνεται προσπάθεια να «τακτοποιηθεί» – νομιμοποιηθεί η διαμορφωμένη κατάσταση στην περιοχή και ότι, παρά το προεκλογικό του θέματος, οι ΠσΔ-ΟΠ συμφωνούν η διαδικασία αυτή να προχωρήσει.
Το νέο σχέδιο αναθεώρησης σήμερα
   ·    Η άποψη των ΠσΔ-ΟΠ είναι ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους και ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς να μην πειραχτεί τίποτα και κανείς, για παράδειγμα ο πεζόδρομος στο ρέμα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί και είναι ανάγκη όλοι να συμβάλλου σε αυτό.
  ·  Ότι μένουν πολλά θέματα να συζητηθούν με τους κατοίκους, ιδιαίτερα θέματα ιδιοκτησίας και τελών και ότι χρειάζεται εξαντλητικός διάλογος και εναλλακτικές λύσεις και ότι οι «Πολίτες σε Δράση» θα διατυπώσουν αναλυτικά τις απόψεις τους στο διάλογο που πρόκειται να γίνει.
  ·      Το σχέδιο αναθεώρησης του ρυμοτομικού είναι ένα από τα προβλήματα της Αστυθέας. Η Αστυθέα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης, που να περιλαμβάνει:
  - Μέτρα για την πολεοδομική αποσυμφόρηση της περιοχής, με συνολική αναθεώρηση ρυμοτομικού, με διάνοιξη οδών, πεζοδρόμους, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, κλπ.
  - Μέτρα κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης και νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης, ειδικά τώρα με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ.
 -   Συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών που βρίσκονται σε κακό χάλι και καταρρέουν  
 (πλατείες, παιδικές χαρές, πράσινο, δίκτυα ομβρίων, κλπ)
 -  Νέο δίκτυο ομβρίων στην Ελ Αλαμέιν και ολοκλήρωση κατασκευής δικτύου ομβρίων όπου
  απαιτείται.
 - Νέες κοινωνικές υποδομές, επίλυση των προβλημάτων των σχολείων (9ο Δημοτικό  
 Σχολείο, 9ο Νηπιαγωγείο), κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Θερμοπυλών  
 που   εκκρεμεί δεκαετίες, κλπ.
- Μέτρα για να ζωντανέψει η ζωή στη γειτονιά, πολιτιστική δραστηριότητα στη γειτονιά και όχι μόνο «Καραγκιόζης».
Στη συνέχεια οι κάτοικοι πήραν το λόγο και τόνισαν, επιπλέον τα παρακάτω:
·    Τις ελλείψεις στον οδικό φωτισμό, ιδιαίτερα στο τέλος της οδού Κολοκοτρώνη και προς το σταθμό του Μετρό, που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων παιδιών.
·     Την ανυπαρξία δικτύου ομβρίων στην οδό Θερμοπυλών, μέχρι και τη συμβολή της
     με Κολοκοτρώνη και Πλαταιών, που έχει οδηγήσει σε πλημμύρες στα σπίτια.
· Την ανυπαρξία μέτρων διευθέτησης της κυκλοφορίας στο τέλος της οδού Πλαταιών απέναντι από το σταθμό «Αγία Μαρίνα», όπου γίνονται πολύ     συχνά ατυχήματα και οι κάτοικοι εκεί  έχουν τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης  και κυκολοφοριακού φόρτου.
· Κατήγγειλαν μάλιστα ότι οι απαγορευτικές πινακίδες (stop) που είχαν τοποθετηθεί, έχουν πρόσφατα ξηλωθεί!
· Το γεγονός ότι στην περιοχή, οτιδήποτε χαλάει δεν φτιάχνεται, ότι όπου έχουν γίνει πλακοστρώσεις, οι πλάκες έχουν ξεκολλήσει, και ότι μόνοι τους εκτελούν εργασίες επισκευών.
·  Την κακή κατάσταση των δρόμων και των οδοστρωμάτων, των ρείθρων, της βρωμιάς που μαζεύεται, την ελλιπή καθαριότητα παντού, τους κινδύνους για την υγεία.
·   Το «αίσχος» όπως το αποκάλεσαν του βουλωμένου αγωγού ομβρίων (που ούτως ή άλλως ειναι μικρής διατομής) από το φρεάτιο της Ελ Αλαμέιν μέχρι τον αγωγό ομβρίων στο ρέμα, λίγα μέτρα πιο κάτω!
Όλοι όσοι συμμετείχαν συμφώνησαν ότι οποιοσδήποτε συμμετείχε στις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, που θα έρθει τώρα προεκλογικά για να δείξει ενδιαφέρον για την Αστυθέα, πρέπει να πάρει την απάντηση που του ταιριάζει!
Έδωσαν υπόσχεση ότι θα αναλάβουν μαχητικές πρωτοβουλίες για τη συλλογική έκφραση των κατοίκων της Αστυθέας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αναβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς τους.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *