Να κρατήσουμε όρθια την αυτοδιοίκηση, φραγμό στην κοινωνική καταστροφή "Συνέντευξη Μέρος Β"

Μανώλης Σωτηρόπουλος: Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ότι ερωτήσεις υπάρχουν. Παρακαλώ οποίος θέλει, μπορεί να ρωτήσει  για ότι αναφέραμε και ότι δεν αναφέραμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα προσωπικά στον κ. Σπηλιόπουλο. Κατά πόσο είναι αισθητή, η απουσία των μέχρι πρότινος δημοτικών συμβουλών Κώστα Ασπρογέρακα και Κίμωνα Φουντούλη; Το γεγονός ότι ο επικεφαλής των «Πολιτών σε Δράση-Οικολόγων Πρασίνων» αναδείχθηκε από ένα πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας και συγκεκριμένα του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, κατά πόσο δυσχεραίνει τη συνεργασία όλων των ευρύτερων προοδευτικών και  αντιμνημονιακών δυνάμεων στο Δήμο Χαϊδαρίου;

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Να απαντήσω. Κατά αρχήν θέλω να πω το εξής. Ότι στην Αριστερά έχουμε μια καλή παράδοση, με τους ανθρώπους που έχουμε συνεργαστεί και έχουνε συμβάλει, τους τιμούμε και ελπίζουμε ότι θα ξαναβρεθούμε μαζί.
 Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο μια προσωπική πεποίθηση , είναι πεποίθηση όλων των ανθρώπων, που βρισκόμαστε εδώ πέρα και υπάρχει και ιστορικότητα σε αυτό το πράγμα.

Οι αντίπαλοι μας είναι ο Βορίδης, είναι ο Ρέΐντζερ ο Σαμαράς και οι λοιποί συγγενείς. Σε αυτό το μέτωπο λοιπόν, που αυτοί έχουν κάνει μαζί με το Βενιζέλο, αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία αλλά και η κοινωνία του Χαϊδαρίου απαιτεί, να βρούμε δρόμους κοινής δράσης και έκφρασης.

Νομίζω επειδή τα πράγματα, έτσι κι αλλιώς από αυτά που είπα προηγουμένως και σε τοπικό επίπεδο έχουν σκληρύνει, εξάλλου τα τελευταία δυο χρόνια, ένα καινούριο χαρακτηριστικό που υπάρχει και στο Χαϊδάρι θα έλεγα, γιατί σε όλη την Ελλάδα υπάρχει, είναι ότι εκτός από το να κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα, περπατάμε στους δρόμους του Χαϊδαρίου.

Για ορισμένα πράγματα έχουμε αναγκαστεί είτε από τις ψευτοφασιστικές επιθέσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είτε από την προσπάθεια συγχώνευσης των σχολείων, είτε για μια σειρά αλλά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.

Και είναι γνωστό και σε σας, εδώ στους τοπικούς δημοσιογράφους, ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και βρίσκει κοινό βηματισμό. Και αυτό μας δίνει και θάρρος στο ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, θα έχει αντανάκλαση.

Θα έχει αντανάκλαση στη δράση και στα αποτελέσματα.

Στο να αλλάξει σελίδα ο Δήμος, γιατί αν κάτι έχουμε να πούμε, είναι ότι ο συγκεκριμένος Δήμος θα έλεγα, όχι απλώς πάει το Χαϊδάρι πίσω με τους όρους τους στενά τοπικοαυτοδιοικητικούς.

Θα έλεγα ότι πάει την κοινωνία πίσω, διότι με ωμότητα θα έλεγα, υπερασπίζεται αυτή την πολιτική. Δεν κάνει τίποτα για μια σειρά πράγματα που κάνουν άλλοι Δήμοι. Δεν μας ενδιαφέρει τι σκέπτονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είτε για λόγους πίεσης της κοινωνίας, προσπαθούνε να δείξουνε ένα διαφορετικότερο  φιλολαΐκότερο πρόσωπο. Εδώ λοιπόν σε όλα τα πράγματα, ακόμα και σε ζητήματα κοινής λογικής, υπήρξαν τέτοιες προτάσεις από την παράταξη μας σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν πήραμε  υπ όψη  ούτε έναν, θα έλεγα και στο περιβόητο συμβούλιο διαβούλευσης (που αλλού έχει δουλέψει) υπήρξαν σύλλογοι (συλλογικότητες),  που μετά από ένα χρονικό διάστημα που είπαν, εμείς δεν ξαναερχόμαστε διότι επί της ουσίας για κανένα ζήτημα δεν λαμβάνεται υπ όψη η γνώμη μας.
Για πράγματα που δεν είναι πάντα ότι κοστίζουν, απλώς χρειάζεται μια απόφαση κοινής λογικής που έχει σχέση με τον αθλητισμό και μια σειρά πράγματα, δεν παίρνονται αποφάσεις σε μια κατεύθυνση κοινής δράσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να κλείσω το θέμα. Θα δεχόσασταν να συμμετάσχει η παράταξη σας σε κάποιο άλλο αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο με άλλον επικεφαλής;

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Κοιτάτε, αυτό είναι ένα ζήτημα συλλογικό. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό. Εμείς συνηθίζουμε εδώ και έχουμε μια πολλή μεγάλη παράδοση-και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας- ότι οι αποφάσεις μας είναι συλλογικές.

Και η κατεύθυνση-και καλώ με την ευκαιρία της ερώτησης σας όχι μόνο εσείς αλλά και οι αναγνώστες της εφημερίδας- να βρουν το χρόνο να διαβάσουν την πολιτική μας διακήρυξη  και τον κανονισμό μας.

Γιατί αξίζει όπως σας είπα. Και θα μας βοηθούσε και παρά πολύ αν κάνατε και μία παραπομπή στο link αυτό, που αξίζει πέρα από αυτά που λέμε, γιατί πραγματικά πρέπει να αφιερώσει κάποιος χρόνο για να δει πόσο σκεπτόμαστε και στα πολιτικά ζητήματα και στα ζητήματα κοινής δράσης.

Γιατί εμείς είπαμε αυτό που ανέφερα επιγραμματικά με ποιους μπορούμε να πάμε, ποιους δεν μπορούμε να πάμε και με ποιους θέλουμε να περπατήσουμε μαζί, ώστε να μην είναι αυτό που θα κάνουμε μια συνάντηση κορυφών, ένα παζάρι όπως συνηθίζουν άλλοι.

Εμείς θέλουμε να είναι ένα αποτέλεσμα μιας κοινής δράσης, της κοινής μας αγωνίας και του κοινού μας βηματισμού, στην κατεύθυνση του να αλλάξει το Χαϊδάρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τη συνεχή απουσία του κ. Μαραβέλια, από τις κινητοποιήσεις γενικά.

Θεοδωρος Σπηλιοπουλος: Κοιτάτε να δείτε. Θα ήταν και περίεργο να δούμε τον κ. Μαραβέλια. Τουλάχιστον είναι ειλικρινής. Να του το αναγνωρίσουμε. Ότι είναι βασικός εκφραστής αυτής της αντίληψης, αυτό που είπαμε, μας επιβεβαιώνει και σε κανένα ζήτημα κινητοποιήσεων για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Χαϊδάρι.

Ενώ ξέρει να οργανώνει καλά εκδηλωσεις τυπου lifestyle, βγάλαμε μια ανακοίνωση την οποία εσείς και άλλοι και ο τοπικός τύπος δημοσίευσε, σχετικά με τα celebrities, που ήταν υπερήφανος που έγιναν. Και είπαμε, ποια είναι τα δικά μας celebrities.

Τα δικά μας celebrities είναι, οι άνθρωποι με τα τρία ευρώ που είναι ανασφάλιστοι, των 500 ευρώ οι άνθρωποι της καθημερινότητας, οι άνεργοι  οι ανασφάλιστοι με 3 ευρώ κτλ για να μην το μακρηγορήσω γιατί υπάρχει προηγούμενη ανακοίνωση μας.

Αυτά είναι τα δικά μας celebrities.

 Ο κ. Μαραβέλιας έχει άλλες προτεραιότητες και είναι λογικό να πηγαίνει εκεί που θεωρεί πως έχει αποδοχή. Θα πω και κάτι ακόμα.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Χαϊδαρίου, με κοινή τους απόφαση κάλεσαν όλες τις παρατάξεις να βγούμε μαζί να τους υπερασπίσουμε το δικαίωμα για δουλειά, τώρα με τις απολύσεις. Εμείς ανταποκριθήκαμε. Δεν θα πω τίποτε άλλο. Ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλο αριθμόν φίλων και μελών. Βγήκαμε μαζί τους με τις ντουντούκες, κινητοποιηθήκαμε στο Χαϊδάρι, μοιράσαμε το υλικό το δικό τους και το δικό μας υλικό. Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να κρινόμαστε, λέω με αφορμή την ερώτηση σου. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως βλέπετε σαν παράταξη την κίνηση πολλών υποψήφιων να δημιουργούν παρατάξεις και όλοι αυτοί προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ; Μιλάμε για 4-5 και αυξάνετε όπως βλέπω ο αριθμός.

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Είναι οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι οι οποίοι θα σώσουν το Χαϊδάρι. Και οι οποίοι στις αναφορές τους, κοιτάζουν προς ένα γενναίο δήθεν παρελθόν, αλλά για την πραγματικότητα που ζει ο Χαιδαριώτης, αν έχετε προσέξει δεν κάνουν καμία αναφορά.

Όλοι προσπαθούν να αποποιηθούν το μνημονιακό τους παρελθόν, το μνημονιακό τους φλερτ, την απουσία τους στα τεκταινόμενα τα τελευταία τρία χρόνια που η κοινωνία βιάζεται και προσπαθούν –νομίζοντας ότι ο κόσμος- φαίνεται πως πιστεύουν πολύ στον Μητσοτάκη (παρότι προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ), που έλεγε ότι ο κόσμος ξεχνάει.

Αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει. Γιατί ο κόσμος έχει πονέσει πολύ βαθιά, για να μπορέσει να ξεχάσει. Και νομίζω λοιπόν ότι με αυτούς τους ανθρώπους, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε κοινή διαδρομή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακολουθώ εννέα δημοτικά συμβούλια. Από την Αγία Βαρβάρα μέχρι και το Μενίδι. Εδώ συμβαίνει το εξής πράγμα. Το τελευταίο 2ωρο- 3ωρο να μένουν έξι και παρόλα αυτά να παίρνονται οι πιο κρίσιμες αποφάσεις. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει. Υπάρχει νομιμότητα σε αυτό και πως τη χαρακτηρίζετε εσείς;

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Κοιτάτε. Αυτό είναι μια παλιά εμπειρία, εδώ στο Δήμο Χαϊδαρίου. Θα ήθελα σε αυτή την ερώτηση, να σας απαντήσω μετά από τα επόμενα συμβούλια στο οποίο σκοπεύουμε να πάρουμε μέτρα, δηλαδή να κάνουμε και προτάσεις, γιατί δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο η μεθοδολογία αυτού του πράγματος.

Είναι ότι και σε μια σειρά θέματα, όχι σε όλα, για κρίσιμα ζητήματα όπως έγινε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο οι εισηγήσεις και τα σημειώματα ήρθαν περίπου την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο δεν το αναφέρουμε μόνο εμείς το ανέφερε το σύνολο της αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι στην ουσία δεν μπορείς να έχεις καμία επεξεργασία.

Εκτός αν ξέρεις από πριν τα πάντα, που δεν είναι δυνατό να τα ξέρεις, γιατί πρέπει να έχεις τα στοιχεία, αλλιώς σημαίνει ότι κάνεις μόνο ιδεολογική συζήτηση. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε σε μια λογική, γιατί ξέρουμε και αλλού ότι έχουν αρχή, μέση και τέλος τα Δημοτικά Συμβούλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω την τελευταία μου ερώτηση προς τον κ. Φωτεινάκη. Έχουν σημειωθεί επανειλημμένως πάρα πολλές κλοπές, στο γκαράζ του Δήμου. Συγκεκριμένα πριν από ένα μήνα, αφαιρέσανε και βαριά μηχανήματα, κόβοντας τα με τροχούς και όλα αυτά γίνονται πάντα μια ημέρα, που λείπει ο φύλακας.

Εκτός αυτού έχουμε μάθει ότι κυκλοφορούν και ανασφάλιστα αυτοκίνητα, εκτός ότι είναι παλιά. Συγκεκριμένα ήμουνα και εγώ μάρτυρας σε ένα περιστατικό, που ζήτησαν τη συνδρομή από το Δήμο Περιστερίου. Μήπως όλα αυτά είναι στη σφαίρα, του να αποδυναμωθεί τελείως η Υπηρεσία Καθαριότητας, όποτε στο τέλος θα παμε αναγκαστικά σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και ιδιωτικοποίηση; Αυτό σας έχει περάσει καθόλου από το μυαλό;

Κώστας Φωτεινάκης: Δεν μπορούμε να συνδυάσουμε τώρα τις κλοπές, με αυτό. Όντως υπάρχει θέμα κλοπών, αλλά δεν μπορούμε να το συνδυάσουμε στην προοπτική, ότι απαξιώνεται αυτό για να δοθεί στους ιδιώτες. Όμως το είπα στην αρχή. Φοβόμαστε ότι απαξιώνεται η Υπηρεσία Καθαριότητας, έτσι ώστε να δοθεί στους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, θα παμε με άλλους όρους συλλογής των απορριμμάτων

Γενικότερα την πρόταση μας θα την παρουσιάσουμε σε άλλη φάση που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μπορεί να είναι μόνο για το θέμα αυτό, μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είναι σε οικολογική κατεύθυνση, αποκεντρωμένη, οικονομικότερη, που είναι έξω όμως από
τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Το σχεδιασμό δηλαδή που βλέπει ότι η Φυλή θα είναι για αλλά τριάντα χρόνια.

Εμείς είμαστε αντίθετοι με τον υπάρχον περιφερειακό σχεδιασμό που προβλέπει δυο εργοστάσια να κατασκευαστούν στη Φυλή, στην Κερατέα και το Γραμματικό και είμαστε ενός άλλου  συστήματος διαχειρίσεις. Εμείς είμαστε με την επιτροπή αγώνα Φυλής, πάντως να ξέρετε.

Κώστας Φωτεινάκης: Με την ευκαιρία θα ήθελα να θέσω ένα άλλο θέμα. Είναι για το θέμα του ΜΕΤΡΟ. Από ότι γνωρίζετε  επτά σταθμοί του ΜΕΤΡΟ, είχαν καθυστερήσει να παραδοθούν από το 2009, λόγω της πολιτικής εμπλοκής με τη siemens. Τον Απρίλιο παραδόθηκαν οι τρεις σταθμοί στο Περιστέρι. Τις επόμενες μέρες, αυτή την εβδομάδα, παραδίδονται οι τέσσερις σταθμοί νότια και αυτός που απομένει είναι ο σταθμός «Αγία Μαρίνα», πρώην Χαϊδάρι.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός.

Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

Και το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν, να αλλάξει το όνομα και από σταθμός Χαϊδάρι να γίνει σταθμός Αγία Μαρίνα. Υπάρχουν ευθύνες της αυτοδιοίκησης  σοβαρές κατά τη γνώμη μου για αυτό το θέμα.

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Να δώσω μια συμπληρωματική απάντηση, γιατί δεν απάντησα για το αν ήταν πολύς ή λίγος κόσμος, στην εκλογική διαδικασία. Αυτό δεν το απάντησα. Κοιτάξτε να δείτε. Στους «Πολίτες σε Δράση- Οικολόγους Πράσινους» και στις προηγούμενες κινήσεις μας,  εμείς την τακτική που έχουμε ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες οι άνθρωποι που έχουν αναφορά στην καθημερινότητα.
Δηλαδή δεν λέμε, ελάτε.

Δεν στήνουμε κάλπη στις πλατείες.

Δεν υπάρχει βέβαια μια σφιχτή διαδικασία με την έννοια,  ότι να είναι ο κόσμος μέλη, δεν έχουμε καταστατικό, έχουμε κανονισμό. Όμως στην ουσία ιστορικά από τότε που με τα διάφορα ονόματα υπάρχει αυτός ο χώρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Ριζοσπαστικής Οικολογίας και με τον τελευταίο τίτλο, ο κόσμος που συμμετέχει είναι ο ενεργός κόσμος.

Αυτός ο κόσμος λοιπόν ήταν τριπλάσιος και τετραπλάσιος, από την προηγούμενη εκλογή.

Και στον πρώτο και το δεύτερο γύρο που ήταν  λίγο  κοντά στους 200,  είναι ένας κόσμος που δεν αμφισβήτησε κανένας γιατί ήρθε να ψηφίσει. Είναι γιατί ήμασταν μαζί στους δρόμους, στις πλατείες, αυτά που ανέφερα πιο πριν. Δεν υπήρξε ούτε μια τέτοια περίπτωση. Ο περισσότερος κόσμος, έχει μια τέτοια αναφορά. Αυτά έτσι, γιατί το ξέχασα.

Κώστας Φωτεινάκης: Μπορώ να συμπληρώσω. Εγώ από ότι γνωρίζετε, ήμουνα ένας από τους τέσσερις υποψηφίους, για να είμαι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης μας. Πιστεύω ότι οι διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2012, τηρήθηκαν απόλυτα.

Οι διαδικασίες ήταν δημοκρατικές, που  εγώ όχι μόνο δεν τις αμφισβητώ, αλλά θα έλεγα μακάρι και οι άλλοι δημοτικοί συνδυασμοί, να λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Τα δυο βασικά κείμενα, η πολιτική διακήρυξη  και ο κανονισμός λειτουργίας, συζητήθηκαν επανειλημμένα και  ενεπλάκησαν στη συγγραφή τους,  πολλά μέλη της δημοτικής κίνησης.
Η γνώμη μου είναι, ότι τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Μακάρι να λειτουργούσαν έτσι και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Τώρα θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, με την ευκαιρία αυτή, αν και δεν είναι η συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

Ότι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλωσαν τους «Πολίτες σε Δράση».Για να δούμε, ποια είναι αυτά τα κομματικά στελέχη καταρχήν.  Ο Θοδωρής ο Σπηλιόπουλος,  είναι μέλος της γραμματείας των «Πολιτών σε Δράση»,  όλα τα χρόνια. Δηλαδή πως μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, απομάκρυνε κάποιους ανθρώπους για να πάνε κάποιοι εγκάθετοι;  Εγώ πάλι τα ίδια. Είμαι μέλος της γραμματείας  της δημοτικής κίνησης, όλα τα χρόνια. Επιπρόσθετα ποιο κομματικό στέλεχος; Θα μιλήσω για μένα. Μέχρι το 2004 ήμουνα μέλος στο ΣΥΝ. Από το 2004-2012 δεν ήμουνα.  Επανήλθα το 2012 με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, για να συμμετέχουν περισσότεροι και επειδή πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι μια ομπρέλα,  που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι που θέλουν μια άλλη πολιτική ενάντια στο μνημόνιο, μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου.

Με αυτή την έννοια δεν νομίζω ότι έγινε, ας πούμε σε εισαγωγικά κάποιο πραξικόπημα,  να απομακρυνθούν κάποιοι και να έρθουν κάποιοι άνθρωποι άγνωστοι που δεν τους ξέρει κανείς. Αυτό ήθελα να συμπληρώσω και τίποτε άλλο.

Επίσης να πούμε και κάτι, για τους κομματικούς. Τι πάει να πει κομματικός; Δηλαδή δεν κατάλαβα. Δεν λέω για το ΣΥΡΙΖΑ, μιλάω γενικότερα.

Ο Γιάννης Ρίτσος έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το ΚΚΕ. Η Μελίνα Μερκούρη που ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο, ήταν ΠΑΣΟΚ. Τι πάει να πει δηλαδή; Ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κατακριτέοι, ότι είναι επικίνδυνοι ; Και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, που είχαν μια κομματική ιδιότητα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είχε κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα, για συγκεκριμένους λόγους; Πάρα πολλοί καλλιτέχνες είχαν σχέση με κόμματα κτλ. Ας μην φτάσουμε στο άλλο σημείο. Σαφώς τα κόμματα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να λάβουν υπόψη τους την κοινωνία και πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κάνει, αλλά δεν είναι κάτι το εγκληματικό, το να ανήκει κάποιος σε ένα κόμμα και να συμμετέχει.

Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Ευχαριστώ τον Κώστα και θέλω να πω κάτι, ιδεολογικού χαρακτήρα. Γιατί πρέπει να λεμε τα πάντα με το όνομα τους. Όταν δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την Αριστερά, βρίσκουμε διάφορα, κατασκευάζουμε. Η μονταζιέρα δεν υπάρχει μόνο στη Μουρούτη. Υπάρχει και εδώ. Και ο καθένας κρίνεται. Όπως κρινόμαστε εμείς, κρίνεται και ο καθένας. Για τον τρόπο που γράφει και ερμηνεύει. Και δεν λεω για πολιτικές πράξεις. Λεω για αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει στην κοινωνία.

Καταρχήν η έννοια του μέλους σε ένα πολιτικό κόμμα. με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδας, αποτελεί τιμή για αυτούς που βρίσκονται σε όλα τα κόμματα.

Και δεν εννοώ βέβαια τη Χρυσή Αυγή. Εννοώ τους ανθρώπους που ιστορικά μετά τη μεταπολίτευση, με το δικό τους τρόπο με τον οποίο όπως ξέρετε ότι σαν Αριστερά έχουμε αντίθετη άποψη σε παρά πολλά, στα κυριότερα, στην καθημερινότητα και στα πολιτικά ζητήματα. Αλλά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά, που ασχολούνται με τα κόμματα, είναι μέρος της Δημοκρατίας αυτής, που εμείς έχουμε επιλέξει και που προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη.

Όταν χρησιμοποιείτε η έννοια του μέλους σε ανθρώπους που έχουν σχέση με την Αριστερά, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια απαξίωση.

Γιατί όντως το σύστημα των πελατειακών σχέσεων στο μυαλό του μέσου πολίτη, έχει σχέση με τα κόμματα, άρα και με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δικομματισμό.

Οι άνθρωποι της Αριστεράς και δεν υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, υπερασπίζομαι όλο αυτό τον κόσμο που έχει μια ιστορική αναφορά στο Χαϊδάρι και παντού, αυτοί που είναι ενταγμένοι και αυτοί που δεν είναι ενταγμένοι, είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο από την καθημερινότητα τους στο να αλλάξει αυτή η κοινωνία, στο να γίνει καλύτερη η τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια τα λαϊκά αιτήματα και η καθημερινότητα του πολίτη να γίνει καλύτερη.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, καλό ήταν που αναπτύξαμε και αυτό το ζήτημα, γιατί κοιτάτε να δείτε, είναι η νέα εποχή, που το σύστημα δεν μπορεί να γονατίσει τους ανθρώπους με την απευθείας επίθεση.

Ο νεοφιλελευθερισμός αυτή τη στιγμή, έχει ζοριστεί. Δηλαδή προσπαθεί,  με άλλο τρόπο. Και αν είδατε υπάρχουν άνθρωποι κονδυλοφόροι στις διάφορες εφημερίδες, οι λεγόμενοι νεοκεντρώοι, οι οποίοι ακολουθούν αυτή την τακτική της απαξίωσης για διάφορα ζητήματα, που έχουν σχέση με την Αριστερά. Αυτό είναι ένα καινούριο φαινόμενο, επειδή η μονταζιέρα της Μουρούτη δεν μπορεί να παίξει από μονή της το ρόλο. Είναι οι λεγόμενοι χρήσιμοι τους, μια κατηγορία των χρησίμων οι οποίοι θα παίξουν το δικό τους ρόλο, είτε τοπικά, είτε κεντρικά, σε μια προσπάθεια απαξίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται με την πολύπλευρη έννοια στη Ριζοσπαστική Αριστερά, τη Ριζοσπαστική Οικολογία, τους ανθρώπους τέλος πάντων, που τους ενδιαφέρει να υπάρξει μια άλλη κοινωνία των αναγκών.

Σε τοπικό επίπεδο να υπάρξει μια τοπική αυτοδιοίκηση που οι πολίτες να παίζουν ρόλο στα πράγματα, να μην εκλέγουν κάθε τέσσερα χρόνια δήμαρχο, να υπάρξουν δομές τέτοιες που να είναι συνδιαχειριστές της καθημερινότητας και να μπορούν για τη ζωή τους να αποφασίζουν.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα και καλώς που μπήκε και αυτό το ζήτημα, για να το αναδείξουμε. Γιατί αυτό είναι η ουσία.

Αυτό προσπαθεί να κάνει η Ριζοσπαστική Αριστερά και η Οικολογία,  που υπερασπίζεται τον άνθρωπο και τη φύση. Θέλει να αλλάξει την κατάσταση. Θέλει από τον δικοματισμό,  που ήταν ο Δούρειος Ίππος προς τον φιλελευθερισμό, χρησιμοποιήθηκε και στη χώρα μας, μαζί με τα ιδεολογήματα του τύπου «Μαζι τα φάγαμε», να μας κάνει συνένοχους στο να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση, που πρότυπο δεν έχει απλώς τη Χιλή, δεν έχει πρότυπο τη Βουλγαρία, έχει πρότυπο την Αϊτή,  που μια ΜΚΟ, μετά το τσουνάμι διαχειρίζεται τα κονδύλια της χώρας και στην ουσία το 3% του πληθυσμού, συντηρεί το 85% των κεφαλαίων. Αυτό είναι το πρότυπο τους, αλλά εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, ούτε τοπικά, ούτε κεντρικά.

Μανώλης Σωτηρόπουλος: Λοιπόν. Για να κλείσουμε για απόψε. Να συνοψίσουμε απλά το τι πρόκειται να κάνουμε στην πορεία, σαν «Πολιτες σε Δραση-Οικολόγοι Πράσινοι». Πρώτα και κύρια θα προσπαθήσουμε να συγκαλέσουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, αν ενδιαφέρεται ο Δήμος για αυτά τα ζητήματα. Να μπει πρώτα και κύρια αυτό που ψηφίστηκε (συμφωνήθηκε  από την ΚΕΔΕ), δηλαδή να μην σταλεί κανένα στοιχείο προς το Παρατηρητήριο, έτσι ώστε να απαξιωθεί από τους Δήμους ο ρόλος του Παρατηρητηρίου (είναι κοινή απόφαση της ΚΕΔΕ αυτή και το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να το λάβει υπόψη του). Ένα αυτό

Δεύτερο και κυριότερο και  εδώ θα παίξει ρόλο ο τύπος. Να μπορέσει να καταλάβει και ο κάθε δημότης και ο κάθε πολίτης, τα τεκταινόμενα. Γιατί πραγματικά αυτά που συμβαίνουν στους Δήμους, δεν έχουν φτάσει με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο και ο ρόλος του τύπου αυτή τη στιγμή είναι σημαντικός στο να βοηθήσει. Να δώσει την πραγματική εικόνα αυτής της κατάρρευσης των Δήμων και τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή τους στη συνέχεια. Δικιά μας λοιπόν προσπάθεια θα είναι, γιατί ο Δήμος δεν βλέπουμε να συμμετέχει σε τέτοια διαδικασία, να κινητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτά που συμβαίνουν και για τι τον περιμένει και από κει και πέρα.

Ακόμα και το  τελευταίο που δεν συμφωνήθηκε στην ΚΕΔΕ,  αλλά όμως ήδη περιφερειακές οργανώσεις των Δήμων έχουν πάρει αποφάσεις όπως είπαμε και προηγουμένως, να φτάσουν οι Δήμοι ακόμα και στο σημείο των παραιτήσεων από τη στιγμή που καταλαβαίνουν ότι πραγματικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλέον. Αυτές θα είναι οι δικές μας οι προσπάθειες για το άμεσο μέλλον, ακόμα και για τον Αύγουστο.


Θεόδωρος Σπηλιόπουλος: Τελειώσαμε Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε και τους δημοσιογράφους με τις ερωτήσεις τους  και εσείς που ήρθατε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ : Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΙΜΩΔΩΝ :Λειτουργία του Νοσοκομείου "Λοιμωδών"

Σχολιο για την Έκκληση του Δημου : ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σκαραμαγκάς : Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στους Χαϊδαριώτες της δημόσιας έκτασης 220 στρεμμάτων.

Συγκοινωνία. Προτάσεις και ενέργειες

Αριστερός δεν σημαίνει αρεστός νο 2 Η Πώς Εννοούμε οι Πολίτες σε δράση τη σχέση των πολιτών με την πόλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *